Het belang van een goed video marketing plan

 In Blogpost

Het digitale tijdperk verandert met de dag en soms voelt het onmogelijk om alles bij te houden. Je website is nooit af, je SEO veroudert en je blogt om publiek naar je website te lokken. Wat een moeite allemaal! Sommige mensen zien deze werkzaamheden als een grote bedreiging omdat de kosten blijven toenemen voor al het onderhoud. Wij zien het als een kans! Vroeger was een videoproductie voor de doorsnee ondernemer niet te betalen. Tegenwoordig liggen de kosten veel lager en kan vrijwel iedereen een productie op maat laten maken.

Doe je als ondernemer/bedrijf niet aan videomarketing dan mis je zoveel resultaten en potentiële klanten waardoor je langzamerhand steeds verder uit beeld raakt. Daarnaast is de return of investment (ROI) ratio enorm hoog als het op video aankomt! Natuurlijk garandeert een video nooit het succes van je bedrijf, dit is afhankelijk van meerdere factoren. Één van de manieren om een videoproductie te laten slagen is het opstellen van een duidelijk video marketing plan. In dit artikel gaan wij dieper in op het video marketing plan en geven wij ook vijf korte tips wanneer je toch zelf je video marketing wilt regelen. Ben jij overtuigd maar heb je geen zin in al dat geregel? Laat ons doen waar we goed in zijn en profiteer van een succesvolle videomarketing!

 

 

 

1. Waarom video marketing een aanvulling kan zijn voor jouw bedrijf

Het is belangrijk om te bepalen waarom je video marketing wilt gebruiken voor je merk, producten of diensten. In het video marketing plan gaan wij samen met de klant kijken naar de behoeften van de bezoekers/kijkers. Het doel van de videoproductie is bepalend voor het soort video die gemaakt gaat worden. Wanneer je meer informatie wilt over de verschillende soorten video’s die wij aanbieden kan je een kijkje nemen op onze video productie pagina.

Een andere reden om te starten met online video is de laagdrempeligheid in vergelijking met tv reclame. Qua kosten en rendement is het super aantrekkelijk om te starten met video marketing, de mogelijkheden zijn enorm en de ROI is vrij snel. Marketeers zijn in ieder geval overtuigd over de mogelijkheden van video, zo zegt 52% dat video content de hoogste ROI ratio heeft. 76% van de marketeers zegt dat video hét middel is om merkwaarde en merk aandacht te creëren (dit percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen).

2. Het budget bepalen

Wij adverteren met “een videoproductie voor ieder budget” en dat is ook waar. De kanttekening is dat wanneer het budget laag is de productie wel ingeperkt moet worden, wanneer wij vinden dat wij geen productie kunnen maken voor het budget voeren wij het ook niet uit. Wij kiezen voor kwaliteit en streven naar een bruikbaar product voor onze klanten. Maar hoe wordt het budget voor je marketing bepaald? Gartner stelt dat 11 % van je jaar omzet gebruikelijk is voor je digitale marketing. Wanneer je bijvoorbeeld een jaaromzet behaalt van €40.000,- zou €4400,- een reëel budget zijn voor je digitale marketing uitingen. Dit lijkt een vrij stevig bedrag, maar als je kijkt naar de ROI ratio van video is dit bedrag snel terug verdiend.

 3. Je kanalen kiezen

Waar is de video te zien? Een belangrijke vraag wanneer het gaat om de inhoud en stijl van de video. Het zal je verbazen maar meer dan de helft van mensen op social media kijken video’s zonder geluid, het is daarom bijvoorbveeld belangrijk om na te denken over mogelijke ondertitels bij een video die veel gesproken informatie bevat. Daarnaast heb je ook verschillende video formaten waarin gefilmd kan worden, denk hierbij aan verticale video formaten. Deze formaten zijn uitermate geschikt voor mobiele apparaten en het is zeker geen slechte overweging om verticale video te gebruiken. Wanneer je je video op een kanaal als Vimeo of Youtube plaatst spreek je weer een hele andere doelgroep aan waarbij de beeldkwaliteit en geluidskwaliteit een heel andere rol speelt. Keuzes genoeg wat ons betreft. Laat je vooral niet afschrikken door de overvloed van mogelijke kanalen en kies (samen met ons) voor de meest geschikte kanalen!

4. De boodschap vaststellen

Het bepalen van je boodschap aan de kijker is soms lastig. Je wilt vaak heel veel vertellen over je bedrijf, producten of diensten maar daar wordt vaak de fout gemaakt. Door meerdere boodschappen in je video te verwerken ontstaat er ruis en weet de kijker niet waar de focus ligt. Ons advies is danook  altijd om meerdere video’s met verschillende doelen te produceren. De boodschap van je video moet gemakkelijk te begrijpen zijn, anders heeft een video geen impact en mis je je doel.

5. Meten is weten

In tegenstelling tot tv commercials kan het resultaat van je video campagne gemeten worden en kan je bijsturen wanneer het resultaat tegen valt. Handige tools in Facebook en Google Analytics meten voor jou hoeveel mensen je video bekijken, hoe lang men kijkt en welke acties ze ondernemen na het zien van de video. Deze informatie is onder andere te meten aan de hand van je website traffic, conversies en Facebook likes. Wanneer je een nul meting doet vanaf het lanceren van je video campagne zul je zien dat video veel impact maakt op die gebieden.

 

 

 

5 tips voor goede video marketing

  1. Kijkers hebben een korte spanningsboog. Probeer ze vanaf het begin vast te grijpen en zorg er voor dat de video niet te lang duurt. Als men je video niet afkijkt mist men de essentie en zal er geen actie worden ondernomen na het kijken.
  2. Deel jij je video op social media? Zorg voor ondertiteling! De meeste mensen kijken video op hun mobiele apparaat en doen dit wanneer ze onderweg zijn. Vaak hebben hebben ze geen geluid aan bij het kijken van video’s of start het geluid pas wanneer ze op de video klikken. Door ondertiteling te plaatsen missen ze geen belangrijke informatie en kan iedereen je video bekijken, met of zonder geluid!
  3. Kies een indrukwekkende thumbnail, de thumbnail is het eerste wat de kijker ziet en moet de kijker overtuigen om op de video te klikken.
  4. Het merendeel van online video content wordt bekeken op een smartphone of tablet. Als je op social media meer views wilt genereren is het verstandig om een speciale 1:1, 4:3 of 9:16 versie van je video te maken. Meer weten over verticale video? Lees meer hierover in ons artikel over verticale video.
  5. Zorg voor continuïteit, je investeert een hoop tijd en geld in een videoproductie. Waarom zou je het dan bij die ene keer delen laten? Zorg voor een goede video strategie naast je videoproductie waardoor je pas echt de kracht van videomarketing ziet! Benieuwd waar wij al deze cijfers vandaan hebben gehaald? Gartner heeft een mooi overzicht gemaakt van leuke weetjes over video!