Waarom online video de toekomst van het internet zal zijn

 In Blogpost

Waar we het vroeger moesten doen met afbeeldingen of gifjes kunnen we tegenwoordig genieten van de meest spraakmakende beelden, we hebben het natuurlijk over online video’s. Of het nu een serieus nieuwsitem is, een grappige kattenvideo, de aftermovie van een groot dancefestival of een review van je potentiële nieuwe telefoon. De verschillende soorten video’s lijken eindeloos en zijn anno 2017 niet meer weg te denken uit onze sociale media en websites. Ook bedrijven maken steeds vaker gebruik van videomateriaal en proberen met de meest geweldige videoproducties de aandacht te trekken van hun potentiële klanten. Daarnaast wordt online video door bedrijven gebruikt om loyaliteit bij klanten op te bouwen dat leidt tot conversie.

 

De populariteit van online video is sterk te merken

In onze ogen is een video het ultieme middel om een product of dienst te verkopen, je kan er namelijk veel informatie en gevoel in kwijt. Door het juiste beeld en geluid te combineren maak je van een simpele boodschap een veelzijdig product waarmee je precies kunt laten zien wie je bent en waar je voor staat. Ook op het gebied van entertainment is video enorm sterk. We kennen het natuurlijk al jaren in de vorm van film en tv maar tegenwoordig gaan we een stapje verder, hierbij wordt videomateriaal interactief en kunnen kijkers de inhoud van een video beïnvloeden. Dit zie je bijvoorbeeld terug op livestream websites zoals Twitch en Youtube. Wat we zien is dat de manieren waarop een video op het internet gebruikt wordt veranderd, en wij vinden het geweldig!

 

Zien en gezien worden

Het grootste deel van het internetverkeer bestaat uit video, volgens Cisco zal dat dit jaar zo’n 69% zijn. In 2019 wordt er geschat dat dit op zo’n 90% zal liggen. Deze percentages zijn hoog en komen overeen met onze visie op de toekomst van online video. Grote merken maken al een geruime tijd gebruik van video marketing, daarnaast is streaming video en video on-demand enorm gegroeid de laatste jaren. Wat we nu steeds meer gaan zien is het gebruik van video door kleine ondernemingen, mede dankzij de kosten die tegenwoordig een stuk lager liggen dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Volgens Axonn Research beschouwen 7 van de 10 mensen een merk positiever wanneer deze interessante videocontent te bieden hadden. Online video is dus erg belangrijk wanneer je een bepaald positief gevoel wilt overbrengen. Daarnaast vertelt een video veel sneller een verhaal dan tekst en bereik je dus ook de mensen die geen tijd of zin hebben om een stuk te lezen. De deelbaarheid van een online video is ook nog eens enorm waardoor het een veel interessanter product is om je doelgroep mee te bereiken dan bijvoorbeeld een advertentie in de krant.

 

Manieren van video consumptie

De toekomstige online video’s zullen op andere manieren gekeken gaan worden. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van mobiele apparaten zoals telefoons en tablets terwijl het kijken van online video’s steeds minder gebeurt via een desktop of laptop. Mensen creëren zelf hun favoriete kijkomstandigheden en maken gebruik van verschillende soorten schermen, denk hierbij bijvoorbeeld aan middelen zoals Chromecast van Google, of Airplay van Apple. Het is misschien onwaarschijnlijk maar zeker niet uitgesloten dat er binnen enkele jaren op grote schaal video’s gekeken worden door middel van virtual reality of augmented reality. In ieder geval wordt het kijken van online video steeds makkelijker en op verschillende manieren mogelijk wat bijdraagt aan de kijkervaring. Zoals het er nu uitziet zal er steeds meer gericht worden op een specifieke kijkervaring per apparaat in plaats van het maken van één enkele video die geschikt is voor alle apparaten. Ook hier zullen de grote bedrijven/merken als eerste mee beginnen maar naderhand zullen kleinere ondernemers volgen en voor we het weten maak iedereen met zijn mobiele telefoon interactieve 360 graden video’s (Project Tango van Google laat hier al veelbelovende technieken van zien). Wat we dus zien is dat de nieuwe mogelijkheden voor het consumeren van videomateriaal in een razendsnel tempo worden ontwikkeld. Dit geeft in onze ogen een positief signaal af wat betreft de toekomst en houdbaarheid van online video.

 

Toekomstbeeld

Online video is op dit moment dus erg belangrijk om jezelf of je merk neer te zetten en zoals het er nu uitziet wordt dit in de toekomst alleen nog maar belangrijker. Er zal in de nabije toekomst een transitie plaatsvinden waarin online video van ondersteunend hulpmiddel veranderd in het belangrijkste communicatieproduct voor veel bedrijven. Ook op het gebied van sociale media zal online video blijven groeien en wordt nieuws en entertainment steeds meer behapbaar en interactiever door platformen zoals Snapchat Discover, Instagram Stories en Facebook nieuws. Of online video ook daadwerkelijk de toekomst van het internet zal zijn is lastig te zeggen maar er zal in ieder geval steeds meer online video gebruikt gaan worden in branches zoals communicatie en entertainment. Ook andere branches waarin video nog niet zo heel veel voorkomt zullen hier steeds vaker gebruik van gaan maken. Dit zijn bijvoorbeeld de onderwijs-, onderzoeks- en gezondheidszorg branche.

Wat we zeker weten is dat video (letterlijk) nooit stil staat en het kan zomaar zijn dat een blog als deze over 5 jaar helemaal niet meer uit tekst bestaat maar uit een korte informatieve online video.